Το Σμερδάκι ή Σμυρδάκι

Ένα από τα πιο περίεργα πλάσματα που ακούσαμε να αναφέρεται η ύπαρξή τους, είναι το σμυριδάκι, το οποίο έχουν δει πολλοί Αγοριανίτες μέσα στη νύχτα. Είναι μικρόσωμο, σε μέγεθος γάτας, αλλά κάτι πάνω στο κεφάλι του αστράφτει τόσο έντονα, ώστε μπορεί κανείς να το διακρίνει από απόσταση χιλιομέτρων. Μερικοί λένε πως είναι τα μάτια του κι άλλοι λένε πως είναι κάτι παράξενο στο μέτωπό του.

Κανείς δεν το έχει πλησιάσει αρκετά κοντά για να βεβαιωθεί, μιας και το πλάσμα αυτό φροντίζει πάντα να κρατά απόσταση από τους ανθρώπους. Μια απόσταση που όσο κι αν έχουν προσπαθήσει οι κάτοικοι του χωριού δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν.

Το πιο περίεργο είναι, πως ένα σχεδόν πανομοιότυπο πλάσμα θεάθηκε στη Νότιο Αμερική από τους Ισπανούς Κονκισταδόρες του 16ου αιώνα. Ακόμα και η ονομασία του που του έδωσαν οι Ισπανοί (carbunculus, δηλαδή μικρός άνθρακας, ή ρουμπίνι στα Λατινικά) παραπέμπει ετυμολογικά στη λέξη «σμυριδάκι», από τη σμυρίδα, ένα ορυκτό με μεγάλη πρόσμιξη κορουνδίου, ευγενής μορφή του οποίου είναι το ρουμπίνι. Στο έργο του Αργεντινή (1602), ο ιερέας και ποιητής Μαρτίν ντελ Μπάρκο Σεντενέρα ισχυρίζεται πως είδε ένα τέτοιο ακριβώς πλάσμα και μάλιστα πέρασε πολλές κακουχίες προσπαθώντας μάταια να συλλάβει κάποιο στις ζούγκλες της Παραγουάης. Παιχνίδια, ίσως, του ομαδικού ανθρώπινου ασυνείδητου ή ένα ακόμη είδος ζώου-ξωτικού;

Carbunculus (Σμυρδάκι)

Πηγές:

    Βιβλίο "Το χωριό μου", του ιερέα Δημητρίου Αθ. Παπαδόγιαννη, Αγόριανη 2002

    Περιοδικό "Το Τρίτο Μάτι", Μάρτιος 1999, τεύχος 76, άρθρο Θ. Μαστακούρη

Μετάφραση σε...

Καιρός

Φιλικοί Σύνδεσμοι